Schenken en de bijleenregeling

Als een kind geld nodig heeft om een eigen huis te kopen, kunnen de ouders geld aan hem uitlenen of schenken. Bij de keuze tussen deze twee  opties moet u rekening houden met de ‘bijleenregeling’. 

Als het kind een schenking krijgt en die gebruikt om de koopprijs van de woning te betalen of zijn hypotheekschuld te verlagen, zit er meer overwaarde in het pand dan bij een lening het geval zou zijn geweest. Overwaarde is het verschil tussen de waarde (of verkoopprijs) van de woning en de lening(en) die zijn aangegaan voor de verwerving, verbetering of onderhoud van de woning. Als het kind een nieuwe woning koopt, moet hij  die overwaarde verplicht gebruiken, anders krijgt hij daarover geen hypotheekrenteaftrek. Het is dus belangrijk om een rekensom te maken van de financiële gevolgen van uw beslissing. 

 Zo werkt de bijleenregeling Cynthia verkoopt haar huis voor €170.000. Na aflossing van haar hypotheekschuld van €150.000 resteert een overwaarde van €20.000. Zij koopt vervolgens een nieuw huis voor €200.000. De hypotheekrente is aftrekbaar tot een bedrag van €180.000 (€200.000 – €20.000). Als zij meer leent dan €180.000, mag zij over het bedrag daarboven geen rente aftrekken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *