Kind en partner gaan uit elkaar

Een op de drie huwelijken eindigt door echtscheiding. Voor ongehuwd samenwonenden zijn de statistieken niet veel rooskleuriger. Wat gebeurt er als een kind geld heeft gekregen of geleend van zijn ouders en hij en zijn partner gaan uit elkaar?

5.1 a Na schenken 

Als een kind is getrouwd in gemeenschap van goederen, valt de schenking in de huwelijksgemeenschap. De schenking wordt zo niet alleen eigendom van uw kind, maar ook van het schoonkind. Bij een echtscheiding moet de schenking fiftyfifty worden gedeeld. Dit kan worden voorkomen door een uitsluitingsclausule te verbinden aan de schenking. Een uitsluitingsclausule zorgt ervoor dat de schenking niet in de huwelijksgemeenschap valt, maar privé blijft van uw kind. Bij een echtscheiding hoeft de schenking dan niet worden gedeeld. Meer over de uitsluitingsclausule leest u in par. 4.3a.  

5.1 b Na lenen 

Het feit of ouders alleen aan hun eigen kind hebben geleend of ook aan de partner, bepaalt hoe na het beëindigen van de relatie naar de  geldlening moet worden gekeken. 

Als ouders alleen aan hun eigen kind hebben geleend, verandert in principe weinig aan de situatie als het kind de rentelasten en aflossingen van  de geldlening kan blijven betalen. Als dat lastig wordt, kunnen de ouders overwegen deze kosten terug te schenken. 

Als ook aan de partner van het kind is geleend, zal moeten worden gesproken over het aflossen van dit gedeelte van de lening of het voortzetten daarvan. Belangrijk is dat voor deze situatie in de geldleningsovereenkomst duidelijke, zakelijke afspraken zijn gemaakt. Meer hierover kunt u lezen in par. 3.4c.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *